Bahan-bahan:
Ikan Siakap
Sedikit tepung ubi
Minyak
Bahan A:
1 labu bawang putih
10 tangkai cili padi
2 tangkai daun ketumbar
Bahan B:
5 ulas jeruk bawang putih
5 tangkai cili pad (potong halus)
2 sudu besar sos ikan
2 sudu besar gula
2 sudu besar cuka
100ml air
Cara-caranya:
Bersihkan ikan dan lumurkan dengan tepung ubi. Panaskan minyak & goreng hingga masak. Angkat dan asingkan.
Kemudian satukan bahan A & bahan B dalam kuali.
Gaulkan rata dan biarkan mendidih.
Akhir sekali, tuangkan kuah di atas ikan yang digorengkan tadi..
Selepas itu..bolehlah dihidangkan untuk santapan keluarga anda...
2 ulasan:
Salam,
Wah, tak sabar rasanya nak mencuba masak ikan tiga rasa nih. Tapi, i mmg tak pandai masak, pandai makan jer. Harap2 menjadi. Kalau tidak, banyak restoran di Segamat nih yang menghidangkan ikan sebegitu...
p/s: thanks for visiting my blog.
waalaikummusalam..
Hai puan zana...terima kasih lawat blog saya..
Cubalah resepi ni..emm..sedap..insyaAllah..:)
Tapi memang..kat segamat byk tempat mkn yang sedap...wahhh...teringat saya nasi beriyani wahila, nasi beringin abg din..dan mee bandung Jementeh...bestnya...;)
InsyaAllah...nanti saya masukkan resepi lagi..
Catat Ulasan