23 Disember, 2008

Mangkuk Yang Cantik, Madu & Sehelai Rambut


بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih, Maha Penyayang

Rasulullah SAW, dengan sahabat-sahabatnya Abu Bakar r.a., Umar r.a., Uthman r.a., dan 'Ali r.a., bertamu ke rumah Ali r.a. Di rumah Ali r.a. isterinya Sayidatina Fathimah r.ha. puteri Rasulullah S.A.W menghidangkan untuk mereka madu yang diletakkan di dalam sebuah mangkuk yang cantik, dan ketika semangkuk madu itu dihidangkan sehelai rambut terikut di dalam mangkuk itu. Baginda Rasulullah S.A.W kemudian meminta kesemua sahabatnya untuk membuat suatu perbandingan terhadap ketiga benda tersebut (Mangkuk yang cantik, madu, dan sehelai rambut).

Abu Bakar r.a. berkata,
"Iman itu lebih cantik daripada mangkuk yang cantik ini, orang yang beriman itu lebih manis daripada madu, dan mempertahankan iman itu lebih susah daripada meniti sehelai rambut".

Umar r.a. berkata,
"Kerajaan itu lebih cantik daripada mangkuk yang cantik ini, seorang raja itu lebih manis daripada madu, dan memerintah dengan adil itu lebih sulit daripada meniti sehelai rambut".

Uthman r.a. berkata,
"Ilmu itu lebih cantik daripada mangkuk yang cantik ini, orang yang menuntut ilmu itu lebih manis daripada madu, dan beramal dengan ilmu yang dimiliki itu lebih sulit daripada meniti sehelai rambut".

'Ali r.a. berkata,
"Tetamu itu lebih cantik daripada mangkuk yang cantik ini, menjamu tetamu itu lebih manis daripada madu, dan membuat tetamu gembira sehingga kembali pulang ke rumahnya adalah lebih sulit daripada meniti sehelai rambut".

Fatimah r.ha.berkata,
"Seorang wanita itu lebih cantik daripada sebuah mangkuk yang cantik, wanita yang berpurdah itu lebih manis daripada madu, dan mendapatkan seorang wanita yang tak pernah dilihat orang lain kecuali muhrimnya lebih sulit daripada meniti sehelai rambut".

Rasulullah SAW berkata,
"Seorang yang mendapat taufiq untuk beramal adalah lebih cantik daripada mangkuk yang cantik ini, beramal dengan amal yang baik itu lebih manis daripada madu, dan berbuat amal dengan ikhlas adalah lebih sulit daripada meniti sehelai rambut".

Malaikat Jibril AS berkata,
"Menegakkan syiar-syiar agama itu lebih cantik dari sebuah mangkuk yang cantik, menyerahkan diri; harta; dan waktu untuk usaha agama lebih manis daripada madu, dan mempertahankan usaha agama sampai akhir hayat lebih sulit daripada meniti sehelai rambut".

Allah SWT berfirman,
" SyurgaKU itu lebih cantik daripada mangkuk yang cantik itu, nikmat SyurgaKU itu lebih manis daripada madu, dan jalan menuju SyurgaKU adalah lebih sulit daripada meniti sehelai rambut".

P/s: Renung-renungkan kisah ini...semoga yang baik itu datangnya daripada Allah dan yang buruk itu datangnya daripada kelemahan diri ini jua..

Nurhuda_cahayapetunjuk
25 Zulhijjah 1429 / 23 Disember 2008

4 ulasan:

Tie berkata...

Hmmm...satu info yang menyedarkan...

nurhuda_cahayapetunjuk berkata...

insyaAllah kak..

mudah-mudahan ia satu renungan buat kita..:)

Sasha berkata...

info yg baik utk semua... x tau begitu byk cerita yg brkaitan pasal mangkuk... thanx nurhuda...

nurhuda_cahayapetunjuk berkata...

sama-sama kasih sasha..

kisah pengajaran dan pedoman untuk kita semua..:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

YA ALLAH...

YA ALLAH...

INDAHNYA....


I made this widget at MyFlashFetish.com.