12 Mac, 2010

Mengapa Aku Dihidupkan Dunia Ini?

بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Alhamdulillah bertemu kembali setelah hampir 3 bulan saya tidak mengemaskini "Teratak Indah", dan inilah coretan pertama saya untuk tahun 2010 dan 1431H, ke mana saya selama ini? masa yang cukup terbatas dengan urusan kerjaya dan keluarga yang perlu diuruskan...walau pun begitu hati tidak putus-putus memohon agar diberikan kekuatan untuk menulis di sini untuk dikongsi sedikit ilmu...Alhamdulillah bersyukur atas nikmat yang cukup bernilai..kepada sahabat-sahabat yang bertanyakan coretan terbaru, maafkan saya...alhamdulillah hari ini, saya diberikan kekuatan oleh Allah S.W.T untuk menggerak jari untuk entri yang terbaru...

Berbicara tentang hidup....pernah kita terfikir sejenak, mengapa kita dihidupkan dan untuk apa kita hidup..pernah dengar ayat ini disebut-sebut "Makan untuk hidup atau hidup untuk makan?" adakah kita hidup semata-mata untuk makan, minum, tidur, berhibur sampai lupa syariat Islam, bersahabat sampai lupa batas pergaulan, atau mungkin akan hidup 1000 tahun lagi sampai lupa mungkin hari ini, esok atau lusa kita akan dijemput ke alam barzakh?

"Mengapa Aku Dihidupkan Di Dunia Ini?"

Aku dihidupkan............:

1) Untuk sujud menyembah Allah
Firman Allah dalam Surah Al-Bayyinah: ayat 5 yang bermaksud;
"Padahal mereka hanya diperintah menyembah Allah, dengan ikhlas mentaati-NYA semata-mata kerana (menjalankan) agama dan juga agar melaksanakan solat dan menunaikan zakat, dan yang demikian itulah agama yang lurus (benar)"
(Surah Al-Bayyinah :ayat 5)

2) Untuk aku sebagai khalifah di muka bumi ini...
Ketika Allah S.W.T mula menyatakan kehendakNYA untuk menjadikan nabi Adam A.S di hadapan malaikat. Dia (Allah) telah menyebutkan status makhlukNYA itu sebagai Khalifa Fil Ard (Khalifah di muka bumi).

Firman Allah S.W.T dalam Surah Al-Baqarah: Ayat 30 yang bermaksud;
"Sesungguhnya Aku hendak menjadikan di atas muka bumi itu seorang khalifah........."
(Surah Al-Baqarah: ayat 30)

3) Untuk aku menyeru kebaikan, membanteras kejahatan......
Firman Allah S.W.T dalam Surah Ali 'Imran: Ayat 8 dan 9 yang bermaksud:
"(Mereka berdoa), "Ya Allah, janganlah Engkau condongkan hati kami kepada kesesatan setelah Engkau berikan petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami rahmat dari sisiMU, sesungguhnya Engkau Maha Pemberi"
(Surah Ali 'Imran : ayat 8)

"Ya Allah, Engkaulah yang mengumpulkan manusia pada hari yang tidak ada keraguan padanya. Sungguh Allah tidak menyalahi janji"
(Surah Ali 'Imran: ayat 9)

4) Allah tidak jadikan aku sia-sia...
Firman Allah S.W.T dalam Surah Al-Mu'minun: ayat 115 yang bermaksud:
"Maka apakah Kami menciptakan kamu main-main (tanpa ada maksud) dan bahawa kamu tidak akan dikembalikan kepada Kami?"
(Surah Al-Mu'minun:ayat 115)


Nabi S.A.W bersabda, "Berusahalah untuk duniamu seolah-olah kamu akan hidup selama-lamanya dan berusahalah untuk akhiratmu seolah-olah kamu akan mati esok hari"


Semoga yang baik itu datangnya daripada Allah S.W.T dan yang buruk itu datangnya daripada kelemahan diri ini jua..

Damba CintaNYA..
Nurhuda_cahayapetunjuk
26 Rabiulawal 1431H /12 Mac 2010

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Salam Cikgu

Tahniah sudah lulus pengajian dan mendapat Ijazah Sarjana Muda!Dah dapat posting ke? Agak2 kalau dihantar ke Sabah Sarawak, boleh terima ke? Kalau saya, sekiranya masih single, boleh saja, jauh perjalanan luas pengalaman.

Semoga Cikgu sentiasa cemerlang dalam kehidupan...

Puan Noraini

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

YA ALLAH...

YA ALLAH...

INDAHNYA....


I made this widget at MyFlashFetish.com.