23 November, 2009

Aktiviti Membaca : Janji Miftahul Raudhah

بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Alhamdulillah...cuti sekolah sudah bermula. Selamat berjuang saya ucapkan kepada semua anak-anak didik yang sedang menduduki peperiksaan SPM. Semoga beroleh kecemerlangan dan banyakkan berdoa, mudah-mudahan kejayaan menanti orang-orang yang berusaha dan sentiasa berdoa kepadaNYA.

Coretan kali ini, untuk memberi sedikit ulasan tentang buku yang telah saya baca tempoh hari.

TAJUK: JANJI MIFTAHUL RAUDHAH
PENULIS: SAYIDAH MU'IZZAH KAMARUL SHUKRI
HALAMAN: 175
PENERBIT: GALERI ILMU

Buku ini adalah karya sulung Sayidah Mu'izzah Kamarul Shukri, seorang anak muda yang masih menuntut dalam jurusan undang-undang di Universiti Islam Antarabangsa. Apabila saya memulakan membaca buku ini, saya terus terpaut tanpa mahu berhenti selagi tidak sampai ke titik noktah ayat terakhir di halaman 175.

Buku yang mengisahkan seorang anak remaja yang bernama Miftahul Raudhah (bermaksud "Kunci Taman Syurga") yang ingin mengotakan janjinya pada kakaknya yang tercinta, Jannah. Miftahul Raudhah sangat cekal orangnya dan berusaha bersungguh-sungguh untuk berjaya. Ketaatannya kepada Allah S.W.T, ibu, ayah dan guru mencerminkan Miftahul Raudhah adalah remaja solehah. Saya rasakan buku ini sangat sesuai dibaca oleh remaja-remaja di zaman ini kerana ciri-ciri muslimah yang ada pada Miftahul Raudhah patut dijadikan contoh. Buku ini juga menyelitkan kata-kata yang bagus. Antara petikan kata-kata yang masih saya ingat yang diselitkan dalam buku ini ialah

"Cintailah sesiapa pun, ibu, ayah, cikgu, kawan-kawan, sesiapa saja. Tapi pantakkannya pada kecintaan Ilahi. Maka cinta itu akan jadi berhikmah buat orang yang dicintai"

"Carilah kekuatan daripada kekuatan Allah S.W.T. Pohonlah dengan sabar dan solat. Allah sentiasa bersama dengan orang yang sabar"

"Uhibbuki fillah abadan abadaa, Aku mencintaimu kerana Allah selama-lamanya"


Bahasa yang mudah dan sangat sesuai dibaca. Kata-kata yang manis dan saya yakin, buku ini ditulis dengan sentuhan nurani yang suci daripada penulis. Tahniah buat penulis, Sayidah Mu'izzah Kamarul Shukri. Karya sulung anda memang hebat. Satu cubaan yang bagus sekali. Semoga penulis dapat menghasilkan lebih banyak lagi buku-buku yang bermanfaat khususnya buat golongan remaja.

Akhir sekali untuk renungan bersama:

"Ingatlah bahawa mencari bahagia itu tidak ubah seperti menanam bunga mawar. Sebaik ditanam tidak terus berputik, tetapi biarlah ia tumbuh dan membesar lebih dahulu."

"Dan sesiapa berpaling dari mengingati-KU, maka sesungguhnya baginya kehidupan yang sempit"Align Left

Semoga yang baik itu datangnya daripada Allah S.W.T dan yang buruk itu datangnya daripada kelemahan diri ini jua..

Damba CintaNYA..
Nurhuda_cahayapetunjuk
6 Zulhijjah 1430H /23 November 2009

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

YA ALLAH...

YA ALLAH...

INDAHNYA....


I made this widget at MyFlashFetish.com.